Digital
Marketing

اندیشه ی نو طرح نو




دفترچه راهنمای برند | برند بوک| برند گاید لاین

دسته بندی: برندینگ
دفترچه راهنمای برند   | برند بوک| برند گاید لاین

راهنمای گام به گام ایجاد دفترچه راهنمای برند

دفترچه راهنمای برند (Brand guideline)، که اشاره به راهنمایی برای شناخت هویت برند است، به مجموعه مستنداتی اطلاق می شود که به افراد در شناخت، ایجاد و رشد برند کمک می کند.

زمانی که مجموعه ای پروژه برندینگ یا ری برندینگ شرکتی را به عهده بگیرد، حتما باید دفترچه راهنمای برند در اختیار مجریان طرح قرار گیرد. این داده ها و مستندات هم در فرآیندهای داخلی و هم خارجی شرکت، برای اطمینان از حصول ثبات و پیوستگی برند مورد توجه قرار می گیرند. زمانی که فردی به  برند بوک مراجعه کند باید هرآنچه باید درباره برند و کسب و کار شما بداند را از آن مستندات دریافت کند.

دفترچه راهنمای برند، مسندات مربوط به برند از نقطه آغاز تا انتهاست که در کنار مستند کردن هویت برند، باید المان های زیر را که عناصر راهبردی برند به حساب می آیند شامل شود:

  • پرسونای مخاطبان
  • تحقیقات درباره رقبا
  • جایگاه برند
  • داستان برند (Brand Story)
  • ارزش های برند
  • ماموریت برند
  • پیام برند
  • لحن برند (Bran Tone) 
  • و در نهایت هویت برند

 

دلایل اهمیت دفترچه راهنمای برند ( Brand Book )

یکی از دلایل اهمیت دفترچه راهنمای برند آن است که شرکت شما برای انجام امور بازاریابی و ارتباطی تنها با یک آژانس در ارتباط نخواهد بود. در بسیاری موارد برای انجام تبلیغات مختلف، نیاز به همکاری با چندین مجموعه است و یا مثلا یک مجموعه باید بخشی از کار شما را به تیم جدید برون سپاری کند. درچنین مواقعی، برای اینکه پیوستگی و هویت برند حفظ شود، باید داده هایی درباره برند شما از آغاز تا پایان در اختیار افراد قرار گیرد و این چیزی است که دفترچه راهنمای برند برای شما فراهم می کند.

 

چه کسی باید کتابچه برند را تهیه کند؟

آژانس برندینگی که پروژه ایجاد برند را بر عهده دارد، در پایان مستنداتی از بایدها و نبایدهای برند، چارچوب کلی آن، روند شکل گیری برند و یا چگونگی ری برندینگ در قالب یک گزارش پروژه در اختیار شما خواهد گذاشت.

برند بوک یکی از مستندات ضروری است که باید در اختیارتان قرار گیرد. پس دقت کنید که در هنگام امضای قرارداد به آن اشاره شده باشد.

بسیاری مواقع افراد فکر می کنند لوگوی شرکت و کارت ویزیت ضروری ترین بخش هایی هستند که در پروژه برندینگ ابید به آن پرداخته شد، در حالی که اهمیت آنها در قیاس با تهیه دفترچه راهنمای برند هیچ است.

برند شما، اینکه چگونه ارائه شود، چه کارهایی را در ارتباطات خود انجام دهد یا ندهد، چگونه به نظر برسد و چه حسی ایجاد کند بسیار با اهمیت تر از این است که طراحی لوگو شما چگونه باشد.

در پایان پروژه، آژانس برندینگ باید تمام اسناد و مدارک و داده های مورد استفاده در تدوین برند و دفترچه آن را در اختیار شما قرار دهد و به صورت شفاف همه چیز را برای شما شرح دهد.

دفترچه راهنمای برند | برند بوک| برند گاید لاین

در دفترچه راهنمای برند چه چیزهایی باید لحاظ شود؟

دفترچه راهنمای برند نیز مانند هر چیزی دیگری می تواند تنها داری موارد پایه مورد نیاز باشد و یا مستندات جامعی از آنچه که باید را ارائه دهد.غالبا در مورد شرکت های کوچک تر و یا استارتاپ ها، موارد پایه که به سرعت قابل خواندن و درک شدن باشند لحاظ می شوند. درحالی که مثلا تهیه دفترچه راهنمای برند برای مجموعه های بزرگی مانند آمازون یا گوگل و ... رویکردی جامع نسبت به جوانب مختلف مساله را میطلبد.

 

در تهیه دفترچه راهنمای پایه برند، چه مواردی لحاظ می شود؟

یک برند بوک در حالت پایه باید شامل مستنداتی باشد که بتواند راهبرد برند، ماموریت، نگرش و دیگر مسائل جانبی مرتبط با برند را پوشش دهد و تا المان های بصری برند پیش رود. هر پروژه برندینگ خوبی باید ترکیب پایه ای از المان های مرتبط با راهبرد برند را در خود داشته باشد. با این حال گاهی بودجه اجازه نمی دهد و افراد به سرعت به سمت المان های بصری میانبر میزنند.

طراحی لوگو

اولین چیزی که در دفترچه راهنمای برند نشان داده می شود، طراحی لوگو است. این مورد شامل طرح اولیه لوگو و آن جیزی است که در اکثر موارد قرار است از برند شما دیده شود. در گام های اول نیازی نیست که تمام جزییات و ظرافت های رنگی لحاظ شود و کلیت طرح کفایت می کند.

تغییرات لوگو

تغییرات لوگو، طرح های دیگری از لوگو هستند که ممکن است در موارد مختلف دیگر مورد استفاده قرار گیرند.

دیگر مواردی که در مورد لوگو باید در نظر گرفته شود عبارتند از:

  • لوگو و نشانه ریسپانسیو
  • فضاسازی برند
  • تایپوگرافی برند
  • رنگ های برند
  • تصویرسازی های برند
  • المان های گرافیکی مورد نیاز برای شبکه های اجتماعی برند

 

دفترچه راهنمای جامع برند

مواردی که در بالا قید شدند، موارد پایه ای هستند که برای شناساندن هویت برند، باید در مستندات دفترچه راهنمای برند آورده شوند. دفترچه راهنمای های جامع تر علاوه بر این موارئ، عناصر متعدد دیگری را نیز در خود دارند.

از جمله مواردی که در دفترچه راهنمای جامع هر برند آورده می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پرسونای مخاطبان

پرسونای مخاطب باید شمایلی کلی از آنچه مشتریان شما هستند را تعریف کند. این اطلاعات به شما در فرآیند بازاریابی و جذب مخاطبان کمک خواهد کرد. با مستند کردن پرسونای مخاطبان، بیان می کنید که شما قرار است با برندتان چه مدل افرادی را جذب کنید.

تحقیقات درباره رقبا

شاید شرح جزییات از چگونگی عملکرد رقبا در دفترچه راهنمای برند کمی عجیب به نظر برسد اما این کار به خوانندگان دفترچه در شناخت صنعت شما کمک شایانی می کند. با چنین کاری شما جایگاه خود و رقبایتان را در صنعت مورد نظر مشخص میکنید و چنین کاری به شما کم می کند بتوانید کارهایی را که برای رشد و ارضای نیاز مخاطبان نیاز است شناسایی کنید.

به طور معمول به هر یک از رقبا (اعم از رقبای در سطح محلی، در سطح کشور و بین المللی) یک صفحه اختصاص داده می شود و به شرح آنچه آنان به مخاطب ارائه می دهند و نکاتی از عملکرد آنها که می توانند به کسب و کار شما کمک کند شرح داده می شود.

جایگاه سازی برند

جایگیری برند فرآیندی است که به تعیین جایگاه برند شما در ذهن مخاطبان می پردازد. در دفترچه راهنما به شرح اینکه چگونه می توان این جایگاه را در ذهن مخاطبان گرفت پرداخته می شود.

با استفاده از الگوی زیر می توان جایگیری برند در ذهن مخاطبان را فرمول بندی کرد:

(نام برند) (پیشنهادی که به محاطبان می دهد) تنها (دسته/محصول/خدمت) ی است که (مزیتی که برای مخاطب ایجاد می کند).

داستان برند (Brand Story)

داستان برند باید داستان انحصاری و خاص خود شما باشد – این داستان می تواند بامزه، غیرمنتظره، جدی، ...باشد- نکته مهمی که درباره داستان برند وجود دارد این است که این داستان باید به گونه ای مشخص احساسات مخاطب را تحریک کند.

این داستان؛ داستان برند شماست و اینکه چکونه قرار است به مخاطبان در حل مشکلی کمک کنید.

برای مستند کردن این مورد در دفترچه راهنمای برند، آخرین داستان برند را در یک اسلاید یا صفحه جداگانه به صورت یک پاراگراف می آورند. گاهی هم مستقیما فقط به آن بخشی اشاره می شود که قرار است برای مخاطب ایجاد مزیت کند.

ارزش های برند

ارزش های برند، هسته مرکزی راهبرد برند هستند. این ارزش ها که در یک دسته مشخص و در کنار یکدیگر آورده می شوند، به تمام ابعاد کسب و کار شما اختصاص دارند، نه فقط المان های مربوط به بخش بازاریابی.

زمانی که به ارزش های برند در دفترچه راهنمای برند اشاره می شود، پس از بیان آن ارزش، آن را در قالب یک جمله توصیف می کنند.

از به کار بردن عبارات کلیشه ای مانند «شفاف»، «صادق» و ... اجتناب کنید. زیرا جز اینها را از کسی که قرار است با وی ارتباط برقرار کنیم انتظار نداریم.

دفترچه راهنمای برند | برند بوک| برند گاید لاین

ماموریت برند

برخی آن را ماموریت، برخی نگرش و برخی دیگر هدف برند می نامند. ولی ما در این نوستار آن را ماموریت برند می خوانیم. از این جهت کلمه ماموریت عبارت مناسبی برای این مورد است که درست مانند وقتی که انسان به ماه فرستاده می شود، باید به این سوال که «قرار است به کجا فرستاده شویم؟» پاسخ دهید.

ماموریت برند نیز یک پاراگراف در دفترچه راهنما را به خود اختصاص می دهد.نیازی نیست بلند پروتزانه عمل کنید. کافی است جزییاتی کافی از اینکه برند شما به کجا قرار است برسد و به چه چیزهایی دست پیدا کند، بیاورید.

نقاط تعاملی برند

نقاط تعاملی برند به زمان و مکانی اشاره می کنند که مشتریان در ارتباط با برند شما قرار خواهند گرفت. برای اینکه به نقاط تعاملی برند بپردازید، می توان به گونه های مختلفی عمل کرد. مثلا می توان لیست یا جدولی از این نقاط تهیه کرد و به اینکه مشتریان چگونه و چه زمانی در تعامل با برند شما قرار میگیرند اشاره کرد.

پیام برند

پیام برند، چیزی است که برند شما قصد دارد به مخاطبان بگوید و اینکه چگونه قرار است با مخاطب ارتباط برقرار کند. پیام برند چارچوبی است که تمامی ارتباطات خارجی شما بر مبنای آن انجام خواهد گرفت.

می توان لیستی از پیام های کلیدی که برند شما می تواند به مخاطبانش بگوید تهیه کنید.

لحن برند (Bran Tone) 

لحن برند چگونگی ارتباط شما با مشتریان و نحوه تاثیر شما برای درک پیامتان توسط مخاطب را مشخص می کند. اینکه در پایان ایمیل شما به چه عبارتی اشاره شده باشد، مثلا با تشکر، ارادت، دوستدار شما و ....نشان می دهد که شما چه موضع و لحنی نسبت به مخاطبانتان دارید.

استفاده از لحن برند، بر برندی که میخواهید با آن ارتباط برقرار کنید تاکید می کند. برای مستند کردن جزییات این مورد در دفترچه راهنمای برند، می توان جدولی از لحن های مورد تایید شما برای برند تهیه کنید. این جدول می تواند مشخصات و توصیفاتی از بایدها و نبایدهای مورد نظر شما برای ارتباطات برند شما بیان کند.

 

دیگر ملاحظات بصری

تا اینجا درباره موارد پایه ای از هویت بصری که باید رعایت شود صحبت کردیم. اما در گام های بعدی احتمالا المان های دیگری نیز مورد نیازتان شود.

  • امضا
  • آیکون
  • طراحی های روی وسایل نقلیه
  • قالب گرافیکی و فونت وبسایت

.

.نتیجه گیری : راهنمای گام به گام برای ایجاد دفترچه راهنما برای برند

دفترچه راهنمای برند، راهنمای جامعی برای معرفی جوانب مختلف برند است که به مشخص شدن راهبرد و هویت برند شما کمک می کند. توجه داشته باشید که دفترچه راهنمای برند باید به منزله موجودی زنده و پویا باشد و مدام آن را به روزرسانی کرد.

این دفترچه راهنما در زمان هایی که قرار است با تامین کنندگان جدیدی همکاری کنید و یا افراد جدیدی را به مجموعه کارکنان شرکت اضافه کنید مورد استفاده قرار میگیرد.

این دفترچه همزمان با رشد و تکامل شرکت، باید کامل شود. مثلا اگر کمپینی راه می اندازید که عملکرد خوبی دارد و باعث بهبود نتایج مجموعه می شود، می توان آن را در دفترچه راهنمای برند قید کرد.

هر تغییری که در شرکت ایجاد می شود، باید به جزییات و اثرات آن در دفترچه راهنمای شرکت اشاره شود. در نهایت باید گفت که دفترچه راهنمای برند به منزله راهنمای جامعی برای برند و شرکت شماست و می توانید از آن به عنوان ابزاری برای کمک به افراد برای شناخت بهتر برند شما کمک بگیرید.

 





مقالات مرتبط


  • برندینگ و کاربرد آن
    برندینگ و کاربرد آن

    برندینگ در واقع روندی است که طی آن به وسیله ی تبلیغاتی با سبک و سیاق خاص، تصویر و نام منحصربفردی از کالا را در اختیار خریدار می گذاریم.

  • برندینگ دیجیتال
    برندینگ دیجیتال

     

    دیجیتال برندینگ اصطلاحی برای توصیف مجموعه روش ها و ابزارهایی است، که با استفاده از آنها کسب و کار را در فضای مجازی و آنلاین به کاربران و مشتریان ارائه می نماید. 

  • نام گذاری برند(Naming)
    نام گذاری برند(Naming)

     

    اگر احیانا تاکنون خواسته باشید که برای یک شرکت نامی انتخاب کنید، مطمئنا میدانید که چه فرآیند طاقت فرسایی است. مشکلی که احتمالا در اولین گام به آن برخورد میکنید